"Vlakke vrouwelijke personages die niets ondernemen": is kerstklassieker "Love actually" na 20 jaar nog van deze tijd? (2024)

"Vlakke vrouwelijke personages die niets ondernemen": is kerstklassieker "Love actually" na 20 jaar nog van deze tijd? (1)

Hugh Grant en Martine McCutcheon in "Love Actually".

Is "Love actually" ondertussen gedateerd? De kerstklassieker viert zijn twintigste verjaardag en is nog altijd erg populair, maar er komt de laatste jaren ook meer en meer kritiek op de film. ProfessorSofie Van Bauwel legt uit hoe dat komt.

Giel Bosmans

"Love actually" is al twintig jaar een echte kerstklassieker die in veel woonkamers jaarlijks de revue passeert. De romantische komedie van regisseur Richard Curtis speelt zich af tijdens de kerstperiode en vlecht verschillende verhaallijnen door elkaar.

Het ene moment zie je hoe de Britse premier (Hugh Grant) verliefd wordt op een vrouw die in zijn ambtswoning werkt (Martine McCutcheon). Een ander moment leef je mee met een vrouw (Emma Thompson) die ontdekt dat haar echtgenoot (Alan Rickman) met een collega (Heike Makatsch) aanpapt. Het overkoepelende thema van al deze verhalen is liefde. Dat houdt het geheel bij elkaar.

"Vlakke vrouwelijke personages die niets ondernemen": is kerstklassieker "Love actually" na 20 jaar nog van deze tijd? (2)

Het personage van Emma Thompson ontdekt in de film dat haar echtgenoot (gespeeld door Alan Rickman) vreemdgaat.

De film was een groot succes en is ook vandaag nog erg populair. In 2017 verscheen er zelfs een kort vervolg ten voordele vanRed Nose Day, een geldinzamelingsevenement in Groot-Brittannië (vergelijkbaar met de Rode Neuzen Dag in België). Daarin keerde een groot deel van de originele cast terug en kon je zien hoe de verschillende personages het meer dan tien jaar later stellen.

Toch krijgt de oorspronkelijke film uit 2003 de laatste jaren ook meer en meer kritiek. Critici hebben het er vooral over dat de vrouwelijke personages nauwelijks aan het woord komen en over het algemeen erg passief zijn. ProfessorSofie Van Bauwel (UGent) doet onderzoek naar gender en seksualiteit in media en geeft meer uitleg bij deze kritiek.

Vrouwen uit sprookjes

"Die romantische films uit het verleden gaan eigenlijk nog deels terug op sprookjes", vertelt Van Bauwel. "Het gaat vaak over vrouwen die een beetje “veroverd” moeten worden."

"De kritiek is vooral dat die vrouwelijke personages zelf vaak maar vlak zijn en weinig diepgang kennen. Ze zijn daarbovenop ook weinig handelend en niet ondernemend."

Je krijgt mooie personages om naar te kijken, maar waarmee je weinig connectie hebt als kijker

"Dan krijg je mooie personages om naar te kijken, maar waarmee je weinig connectie hebt als kijker", legt Van Bauwel uit. "Je kan je daar niet volledig mee identificeren, omdat we ook zo weinig zien van het personage."

Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan Jamie, het personage van Colin Firth. Jamie is een schrijver die verliefd wordt op zijn Portugese huishoudster (Lúcia Moniz). Zij blijft doorheen de film haast letterlijk stil, want ze spreekt geen Engels.

"Vlakke vrouwelijke personages die niets ondernemen": is kerstklassieker "Love actually" na 20 jaar nog van deze tijd? (4)

Colin Firth en Lúcia Moniz in "Love actually"

Toch slaagt Jamie er uiteindelijk in om haar met een groot romantisch gebaar voor zich te winnen. Hij leert Portugees en vraagt haar zelfs meteen om met hem te trouwen, terwijl ze op dat moment nog nauwelijks met elkaar gesproken hebben. Wanneer je erover nadenkt, valt het inderdaad op dat veel van de verhaallijnen uit de film draaien rond een man die een vrouw voor zich wil winnen.

"We zien dat het voornamelijk jonge publiek de laatste jaren nood heeft aan andere verhalen en aan een ander soort representatie", vervolgt Van Bauwel. "Denk in dit genre bijvoorbeeld aan vrouwelijke personages die zelf actief op zoek gaan naar een “love interest”. Zo krijgen deze figuren een dragende rol die meer uitgediept is."

Vragen stellen is geen cancellen

“Verder vinden veel jongere mensen het jammer dat deze film vooral over klassieke heteroseksuele relaties gaat. Als je het vandaag bekijkt, werd het beeld van wat liefde kan zijn vroeger ook wel vaak op een enge manier voorgesteld.”

In eerste instantie zou "Love actually" ook het verhaal van een lesbisch koppel vertellen. Deze verhaallijn haalde finale versie uiteindelijk niet.

Het is niet omdat je er nu vragen over kan stellen, dat je die content zomaar over boord moet gooien

"Die kritiek neemt natuurlijk niet weg dat dit een leuke kerstfilm is om te bekijken", zegt Van Bauwel. "Het is niet omdat je er nu vragen over kan stellen, dat je die content zomaar over boord moet gooien."

"We zien dat heel veel van deze oudere luchtigere films gelinkt zijn aan gezelligheid en samen kijken. Dit soort films, waarmee je een beetje terug in de tijd gaat, kunnen voor een stuk ook een vorm van escapisme (een drang tot vlucht uit de werkelijkheid red.) of nostalgie zijn. Dat we vragen kunnen stellen over representatie in dit soort films, betekent niet dat we niet meer kunnen kijken."

"Vlakke vrouwelijke personages die niets ondernemen": is kerstklassieker "Love actually" na 20 jaar nog van deze tijd? (5)

Acteur Bill Nighy speelt in "Love actually" de rol van oud-rockster Billy Mack die met "Christmas all around" een kersthit wil scoren

Waarom plots commentaar?

Dat dit soort kritiek vooral iets van de laatste 5 à 10 jaar is, heeft volgens Van Bauwel twee redenen. "Allereerst krijgen we tegenwoordig veel meer content te zien op één dag. Je kan er via allerlei platformen aan: streamen, downloaden..."

"Vroeger moest je naar de bioscoop, een DVD huren of lineair kijken. Je kon alleen maar zien wat je werd aangeboden."

"Dat is belangrijk, omdat we daardoor ook kritischer en mediageletterder geworden zijn. We verwachten wel eens andere verhalen. Zeker jonge mensen zijn voor een stuk opgeleid in beeldtaal en willen diepgaande personages zien."

Twintig jaar geleden werd er ook al over films en dit soort thema's gediscussieerd

"Daarnaast moet je goed beseffen dat er twintig jaar geleden ook al over films en dit soort thema's gediscussieerd werd", zegt Van Bauwel. "Toen gebeurde dat gewoon aan de koffiemachine op het werk of op de speelplaats. Dat was dus minder beschikbaar in de publieke ruimte.”

"Door de dimensie die sociale media bieden, zijn dit soort opmerkingen tegenwoordig veel zichtbaarder. Vanaf het moment dat er nieuwe content beschikbaar is, beginnen mensen er op die platformen over te discussiëren."

"Gebruikers kunnen vandaag dus veel sneller iets ondernemen of “buzz” creëren. Makers gaan daar soms ook naar luisteren, dus de consument verhoudt zich nu anders tot de content."

Andere kritiek

Ook op andere vlakken kwam er al kritiek op de film. Zo doet de bekende scène waarin Mark (Andrew Lincoln) de liefde verklaart aan Juliet (Keira Knightley), de vrouw van zijn beste vriend, volgens sommigen meer denken aan stalking dan aan een romantisch gebaar.

"Vlakke vrouwelijke personages die niets ondernemen": is kerstklassieker "Love actually" na 20 jaar nog van deze tijd? (6)

Richard Curtis, de regisseur van de film, had het eerder ook al over wat hij vandaag anders zou doen. Zo zei hij dat hij zijn films beter wat diverser gemaakt had en dat hij spijt heeft van de grapjes over gewicht in "Love actually". Zo krijgt vooral het personage Natalie (Martine McCutcheon) regelmatig te horen dat ze te dik is.

"Vlakke vrouwelijke personages die niets ondernemen": is kerstklassieker "Love actually" na 20 jaar nog van deze tijd? (2024)

FAQs

Wie speelt Carol in Love Actually? ›

Rolverdeling
NaamRol
Rowan AtkinsonRufus
Claudia SchifferCarol
Ivana MiličevićStacey
January JonesJeannie
25 more rows

Is Love Actually een kerstfilm? ›

Ter ere van het 20-jarig jubileum wordt Love Actually vanaf 30 november a.s. opnieuw in de Nederlandse bioscopen vertoond. De film, die voor het eerst werd uitgebracht tijdens de feestdagen van 2003, werd een grote wereldwijde hit en is twintig jaar na de release een geliefde, moderne kerstklassieker.

Hoe oud is de film Love Actually? ›

Love actually: de film kwam in 2003 uit en is nog steeds een hit. Ik vind hem zowel tijdloos cliché als hopeloos verouderd. Waar weeïge liefdesverhalen van alle tijden zijn, zijn de mate van fatshaming en het gebrek aan diversiteit in de film dat absoluut niet.

Waar gaat de film Love Actually over? ›

De film volgt het liefdesleven van acht Londenaren in de aanloop naar kerst. De nieuwe premier wordt verliefd op het meisje dat hem thee brengt, terwijl zijn zus huwelijksproblemen heeft.

Waar danste Hugh Grant op in Love Actually? ›

Gaat dansend op Jump van de Pointer Sisters de trap af, het overhemd casual opengeknoopt. Maakt kolderieke dansmoves door de ruimten van Downing Street 10, tot hij – oeps – een medewerkster treft. Grant háátte die scène.

Wie is de zanger in Love Actually? ›

Hall speelde in de film Love Actually, waarin hij All You Need Is Love zong op een huwelijk. In oktober 2003 werd bij hem het Hodgkinlymfoom (kanker) vastgesteld.

Is Love Actually op Netflix? ›

Love Actually is gelukkig op meerdere streamingdiensten te zien. De kerstklassieker staat namelijk niet alleen op Netflix, maar ook op Videoland.

Hoe oud is de oudste film? ›

Roundhay Garden Scene (zie hierboven) is een korte film uit 1888. Het is de oudste bewaard gebleven film. De film duurt nog geen twee seconden en bestaat uit 20 frames. In de film zijn vier mensen te zien: Adolphe Le Prince, Sarah Whitley, Joseph Whitley en Harriet Hartley.

Hoe Oud Is All You Need is Love? ›

All You Need Is Love (televisieprogramma)
All You Need Is Love
Start29 september 1992
Seizoenen25
ZenderVOO (1992-1995) Veronica (1995-1998) SBS6 (1998-2006) RTL 4 (2006-heden)
StreamingdienstVideoland (2017-heden)
14 more rows

Wat is de beste kerstfilm? ›

Kerstklassiekers: de 10 beste kerstfilms
  • De kleine lord.
  • Drie wensen voor Assepoester.
  • Home alone.
  • The Grinch.
  • Frozen.
  • Scrooged.
  • The Polar Express.
  • National Lampoon's Christmas Vacation.

Waar is de film Love Actually te zien? ›

Prime Video: Love Actually.

Waar is de film Love Is In The Air opgenomen? ›

Whitehaven Beach, Whitsunday Island, Queensland, Australia.

Is er een Love Actually 2? ›

En dat is all I want for Christmas this year. Het twintigjarig bestaan (officieel op 3 november 2023) van de film is de reden voor dit feestje. The Laughter & Secrets of Love Actually: 20 Years Later is sinds 29 november al te zien op Hulu (via Disney+), maar wordt binnenkort ook uitgezonden op de Nederlandse tv.

Waar Love Actually bekijken? ›

Prime Video: Love Actually.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated:

Views: 6272

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.